3 saker du kan sluta köpa och börja göra själv

Jordnötssmör, majonnäs och ketchup – många produkter du normalt köper går lätt att göra själv. På köpet spara du pengar, är miljövänlig och du får i dig färre gifter och kemikalier.

1. Lättgjord majonnäs

  • Ett helt ägg
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl neutral matolja, till exempel rapsolja

Alla ingredienser ska vara rumstempererade, annars kan majonnäsen skära sig.

Lägg dem i den höga, smala skålen som hör till din stavmixer. Stoppa i mixern längst ner i botten, kör på högsta effekt och höj sakta mot ytan i ca 5 sekunder. Klart!

2. Jordnötssmör

  • c:a 400 gram saltade jordnötter, gärna ekologiska
  • 1-2 msk valfri ätbar olja (till exempel kokos eller jordnöt)

Kör jordnötterna i en matberedare tills de är finhackade. Häll i oljan samtidigt som du fortsätter köra. När allt mixats till en slät smet är jordnötssmöret klart.

Förvara i en burk med tättslutande lock i kylen.

3. Ketchup

  • c:a 1,5 dl tomatpuré
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk oregano
  • 0,5 tsk kummin
  • En nypa peppar
  • 1 tsk senapspulver
  • Eventuellt lite vatten

Blanda alla ingredienser väl i en skål. Smaka av. Blir ketchupen för tjock, späd med lite vatten.