Miljövänliga städtips med Coca-cola, bikarbonat, vitkål, tandkräm med mera

Coca Cola

Häll Coca Cola i toaletten, låt verka ca 20 minuter och rengör med borsten. Syran gör rent ner i kröken. Häll Cola i en sprayflaska och spraya på Grillgaller och ugnsplåtar, låt verka och torka.

Bikarbonat

Kan användas som kemtvätt. Strö ut rikligt med bikarbonat i sängen eller på mattor. Låt verka ca 30 minuter och dammsug upp. Bikarbonat suger upp fukt etc. Kan även användas till fettfläckar på tapeter. Stryk ut och låt verka, torka sedan bort med en torr trasa. Häll hett vatten och bikarbonat i golvbrunnar eller i vattenlås så löses proppar upp samt rengör kröken.

Grönsåpa

Gnid in kontakter och strömbrytare med grönsåpa och låt ligga över natten. Spola och torka rent så får ni vita fina kontakter och strömbrytare. Moppa golven med såpa så återfettar ni trä- och parkettgolv. Går även bra att använda grönsåpa i badrummet.

Vitkål

Syran i vitkål gör att färgen i mattor kommer fram. Kan användas på mattor med kort lugg. Dela vitkålen på mitten och gnid in mattan.

Tandkräm

Bra att ta bort smutsfläckar och eventuellt klotter på tapeter. Även bra att rengöra pianotangenter med.

Tvättmedel

Kan användas vid rengöring av mattor: Tag 1 dl till ca 2 liter ljummet vatten till en ljus matta. Efter tvätt lägg frottéhanddukar och torka runt ordentligt, Detta suger upp 75% av fukten. Använd ljummet vatten pga. att mattor kan bli skeva och slå sig vid för varmt eller för kallt vatten.

Citron

Blanda saften från citron och vatten med ättika, lika delar och ni har en universallösning till Badrumskakel och kristallkronan.

Mineralvatten

Putsa rostfritt med mineralvatten (Obs! naturellt mineralvatten) på en microfibertrasa och ni får bort fettfläckar etc.

Kaffe

Tar bort dålig lukt i kylskåpet. Häll upp kaffe på ett fat och ställ i kylskåpet. Bakpulver: Häll bakpulver på gjutjärnsplattor tillsammans med ättika och låt fräsa klart. Torka därefter med trasa och borste, fetta in plattorna med symaskinsolja.

Salt

Strö salt i stekpannan och låt den gå på full värme så får man bort stekrester och fett i pannan. Gnid även in skärbrädan med salt efter diskning och låt den stå så har du även rengjort skärbrädan.

Bitsocker

Gnid kastruller med bitsocker så får man bort vidbrända saker.

Ättika

Tar bort lukt i kylskåp. Ställ in en skål med ättika tar även bort odör ur kläder, häng kläderna i en klädpåse med en skål ättika i botten och förslut. Ren ättika tar även bort mögel och fuktbeläggningar i badrum och på kylskåpsdörrens list.

Sköljmedel

Blandas i en kork till ca 1 liter vatten vid damning. Detta gör att ytor mindre statiska och damm fastnar inte lika lätt.

Majsmjöl

Blandas i ljummet vatten till en gröt, detta är bra att användas till för att ta bort smuts på fönstrets yttersidor, putsa därefter som vanligt.

Raklödder

Putsa badrumsspegeln och Ni slipper imma på spegeln, är även bra att ta bort fläckar på tapeter med. Vodka: Tar bort odör under sopskåpet.

Gummihandskar

Bra att ta bort hund och katthår från mattor och soffor.

Citroner
Citroner