Så minimerar du matkontot: 9 enkla knep

Trött på matsvinn, slöseri och onödigt höga matkostnader? Då ska du kolla in de här 9 budgettipsen. Bra för dig, matkontot och miljön.

En av våra allra största utgifter är maten vi äter – och slänger bort! Men det går att sänka matkontot med tusenlappar genom att handla smart, göra själv och ta till vara.

De här enkla knepen hjälper dig att minimera matkontot, skona miljön och samtidigt leva gott.

1. Handla smart

Handla en gång i veckan. Småhandlandet är en riktig storbov men att handla allt för sällan kan också vara en fälla då du ofta köper mer än vad du behöver.
Planera inköpen efter en veckomatsedel och gör inköpslistor utifrån den.
Handla efter jobbet. Det är lätt att handla lite för mycket när du ha gott om tid. Efter jobbet brukar det finnas mindre tid för råge i kundvagnen.
Handla aldrig när du är hungrig.

2. Ta vara på resterna

Vi slänger 28 kilo ok mat per person och år. Här finns pengar att spara. I stället för att slänga rester eller mat som börjar se lite hängig ut kan du laga nya goda rätter eller frysa in.

3. Ät efter säsong

Tomater i januari? Inte så smart – varken för plånboken, smaklökarna eller miljön. Välj grönsaker som är i säsong istället. De är inte bara godare och fräschare, de är dessutom miljösmartare och billigare. Glöm inte våra svenska fantastiska rotfrukter som är både nyttiga och billiga.

4. Baka eget bröd

Ingredienserna i hembakat bröd kostar bara 10 till 30 procent av vad det kostar att köpa färdigt i affären. Och att baka själv är inte bara en god affär, du vinner även i kvalitet och slipper onödiga tillsatser som ofta förekommer i det industribakade.

5. Matlåda till jobbet

Kostar lunchen ute 80 kronor så blir det runt 1 600 i månaden. Läge att ta med sig matlåda. Gör storkok och frys in i portionsförpackningar när du har tid eller lägg dagens rester i morgondagens lunchlåda.

6. Odla egna grönsaker och kryddor

I fönstret, på balkongen eller i trädgården. Mycket av det vi slentrianmässigt köper går att odla själv. Både kryddor och grönsaker.

7. Laga gott och billigt

Skippa halvfabrik och färdigrätter. Mat du gör själv är billigare, nyttigare och godare. Blomkålssoppa, löksoppa, ärtsoppa, linsgryta, pannkakor, raggmunk, vitkål, morötter, potatis. Så gott! Ett bra tips är att laga mycket på en gång och frysa in.

8. Plocka svamp, bär och frukt

Naturen och trädgården är fulla av godsaker att plocka, safta, sylta, torka, frysa in, syra och lägga in.

9. Töm hela förpackningen

Släng inte kaviartuben eller ketchupflaskan innan de är helt tomma. Klipp upp förpackningarna och gröp ur det sista. Du kommer bli förvånad över hur mycket som finns kvar!