Ett giftfritt hem

Våra hem är fulla av kemikalier som kan vara skadliga för vuxna och framförallt för våra barn som är extra utsatta. Det kan handla om fosterskador, inlärnings-/ koncentrationssvårigheter, hormonstörningar, diabetes och cancer. Den goda nyheten är att alla kan förbättra sin situation och minska giftmängden i sitt hem.

Vi träffas hemma hos familjen Andersson, i deras lägenhet i södra Stockholm. Här bor mamma Ellie, grafisk formgivare, pappa Johan, fotograf samt sönerna Jack 6 år och Charlie 5 år. Hela familjen gillar rockmusik. Kiss är killarnas favoriter. Ellie och Johan har en gång i tiden haft ett rockband ihop. Ellie visar mig runt i den 50-tals inspirerade 3-rumslägenheten. Jag förstår ganska fort att i det här hemmet bor det föräldrar som tänkt till om kemikalier.

– Det har blivit en sport att hitta vad jag vill ha, både på Blocket, Tradera och loppisar. Huvudanledningen är att giftet är urlakat när man köper begagnat och det är ju även ett ekonomiskt plus. Allt finns ju redan, varför köpa nytt, säger hon.

Sjukdomar kan visa sig senare i livet

Vi känner oftast inte till kemikalierna – men de finns i våra möbler, kläder, elektronik och i leksaker. Vi vet att tidig exponering av kemikalier kan ge allvarliga sjukdomar som visar sig först senare i livet. Bland annat kom WHO med en rapport 2012 som visade att hormonstörande kemikalier är en bakomliggande orsak till folksjukdomar som fetma, diabetes, beteendestörningar, hjärt– och kärlsjukdomar och cancer.

Ett giftfritt hem
Ett giftfritt hem

– Det är skrämmande. Det jag är mest rädd för är cancer och att hormonstörningar gör mina barn barnlösa. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag inte gjort mitt yttersta ifall mina barn drabbades av sjukdomar eller en diagnos som kan härledas till kemikalier i deras närhet. Alternativet till att bli livrädd och flytta ut på landet är att göra mitt bästa för att minimera kemikalierna i hemmet, säger Ellie.

Fröet såddes redan i barndomsåren, i Kiruna där pappan jagade vilt och mamman plockade bär, svamp och försökte odla det som gick hemma.

– Ja, det är djupt rotat i barndomen, det naturliga och hållbara tänket har följt med. Plasten åkte ut innan barnen fanns men det var framför allt när barnen kom som vi tänkte till ordentligt. Det var i samband med att larmet kom om bisfenol a i nappflaskor. Då var Jack ett halvår gammal och vi fick upp ögonen för det här med kemikalier och sökte skräckslagna efter mer information. Vi köpte bebisleksaker i trä, bitringar i naturgummi och nappflaskor utan bisfenol a. Nästa steg var att inte köpa tröjor med plasttryck. Sedan började vi successivt gå igenom hela hemmet.

Vi förflyttar oss till vardagsrummet och barnen kommer springande med schackbrädet i högsta hugg – som självklart är i trä. Inredning är ett stort intresse för Ellie har jag förstått. Giftfritt så gott det går. Soffan Ellie sitter på och Charlie studsar upp och ner på är begagnad och mattan under den i ull är ett medvetet val. Ull är naturligt smutsavvisande. Hon köper begagnat och målar om med miljömärkt färg. Nyligen var det ett par begagnade stolar på Blocket som fick en ny touch. I sovrummet ligger en ullpläd på golvet som matta. Att hålla sig till naturmaterial är mottot.

Barn extra utsatta

Enligt en dansk undersökning är barnrummet hemmets mest förorenade rum. Mestadels på grund av alla plastleksaker och elektronik. Till och med garaget, där kemikalierna står i tillslutna burkar och flaskor, är renare. Det rimmar inte väl med våra barn som är mer känsliga för kemikalier än vuxna. De har bland annat tunnare hud och outvecklade organ. Till exempel kan hjärnan, immunförsvaret och fortplantningsförmågan skadas. Men trots vetskapen om detta är barnprodukter långt ifrån giftfria.

– Det är en enorm stressfaktor. Alla köp är en avvägning. Det är fel att det ligger på den enskilda konsumenten. Staten borde ta sitt ansvar. Vi har tillräckligt att pussla med i livet som det är. Det är stort ansvar man måste ta, tycker Ellie.

Ett giftfritt hem
Ett giftfritt hem

I Jacks och Charlies rum syns få saker i plast. Ellie berättar att killarna fått ha kvar de stora dinosauriedjuren i hårdplast för de tycker så mycket om dem. Djuren i mjukplast har de däremot tagit bort. Man kan inte förbjuda allt så det blir ett fängelse för barnen, säger Ellie. Lego älskar de också så det får vara kvar, det verkar vara mindre farligt då kemikalierna inte släpper lika lätt som i mjuk plast. Bandyklubban kan vi inte gärna köpa i trä, säger hon med glimten i ögat och fortsätter.

– Och vi har gjort så mycket annat. Vi köper allting begagnat. Deras våningssäng är i stål, lamporna i plåt eller papper, förvaringslådorna antingen i trä, tyg eller papp. Madrasserna är begagnade men målet är att de ska bytas ut till naturmaterial. Leksakerna är det Johan som köper och då blir det oftast trä eller så beställer vi giftfria leksaker från webbutiker. Mjukdjuren de har är begagnade eller ekologiska.

I fönstret, bredvid det färgglada rockbandet av toarullar, står svärmorstungor och skott av en aloe vera växt. Ellie berättar att det är ett medvetet val att ställa dem i barnrummet, just för att båda växterna är ”nattaktiva” och renar luften från de giftiga ångorna, främst på natten. På dagen gör en guldpalm jobbet. Vid sidan av skrivbordet står en riktig mikrofon som är undantaget om regeln att inte leka med elektronik.

– Barnen gillar att sjunga och spela. Johan och jag har lett in dem på det. De är riktiga teaterapor våra killar, säger hon med ett leende. Äpplet faller inte långt ifrån trädet.

Ett giftfritt hem
Ett giftfritt hem

Små, enkla förändringar ger stora resultat

 • Vädra korta stunder med korsdrag när barnet inte är i rummet.
 • Dammsug och våttorka någon gång i veckan.
 • Undvik att renovera hemma under barnets första år.
 • Välj miljömärkta byggnadsmaterial. Tapetsera hellre än att måla. Välj papperstapet. Undvik plastgolv av PVC, välj i stället trä eller linoleum.
 • Tvätta nya sängkläder ett par gånger innan de används, köp helst miljömärkt eller second hand.
 • Vädra nya madrasser tills den kemiska lukten försvinner. Alternativt köp en miljömärkt eller ännu hellre en av naturmaterial.
 • Köp madrasskydd som är PVC-fritt. Eller använd ett dubbelvikt frottébadlakan.
 • Släng alla plastleksaker som är äldre än 2007, då förbjöds de farligaste ftalaterna i leksaker.
 • Lita på näsan. Köp aldrig en leksak som luktar plastigt.
 • Köp leksaker hos seriösa handlare, helst leksaker som är tillverkade i Europa.
 • Välj gosedjur av ekologiska naturmaterial.
 • Förvara eller diska alla leksaker och gosedjur innan de används.
 • Förvara barnens leksaker och elektronik i lådor i ett annat rum än där barnet sover.

Text och foto: Agnes Pörge

Ladda ner artikeln som PDF: Ett giftfritt hem


Källor
 • ”Den onda badankan” av Katarina Johansson
 • ”Handla rätt för en giftfri barndom” av Lagerqvist,
 • Ribbing, Wallis Naturskyddsföreningen: www.naturskyddsforeningen.se, www.naturskyddsforeningen.se/cocktail/#
 • Kemikalieinspektionen: www.kemi.se
 • WHO Rapport: www.who.int/ceh/publications/endocrine/en/
 • Guide för att minska skadliga ämnen I barns vardag: http://barnochkemikalier.files.wordpress.com/201 4/04/barnmc3a4ssan-infoblad-final.pdf
 • http://www.gronluft.se/

Kommentera